Načrti šolskih poti

Počitnice naj prinesejo brezskrbnost, na cestah pa še večjo previdnost!

14. June 2018 : Marjeta Benčina, Agencija za varnost prometa

Agencija za varnost prometa je v okviru programa za večjo prometno varnost otrok, mladostnikov in mladih pripravila stripovsko knjižico avtorja Davida Krančana – Poljub po nesreči. Gre za le eno izmed aktivnosti, ki jih bo agencija izvedla za učence v tretji triadi, pod skupno kampanjo »Cesta je razred zase!«. Knjižico so ob koncu šolskega leta razdelili celotni generaciji sedmošolcev na kar 454 slovenskih osnovnih šolah, saj želijo mlade še pred počitnicami opozoriti na prometno varnost ter jim na zabaven in njim razumljiv način približati prometno-varnostne tematike. Strip bo zagotovo sproščeno in poučno branje za vroče poletne dni.

Bliža se brezskrbno poletje, ki se ga verjetno najbolj veselijo učenci. Vendar pa počitnice še ne pomenijo, da smo lahko brezskrbni tudi na cesti, poudarjajo na Agenciji za varnost prometa. Tega se premalo zavedajo mladostniki, ki so pogosto podvrženi vedenju drugih sovrstnikov ter sproščanju adrenalina, tudi v prometu. Prav to, kot tudi slabše razvite kognitivne funkcije, impulzivnost ter pomanjkanje izkušenj v prometu, pripomore, da se mladi premalo zavedajo posledic nepravilnih ravnanj v prometu.

Strip naslavlja štiri ključne dejavnike tveganja med mladimi

Hitrost, alkohol in mobilni telefoni so še vedno najpogostejši dejavnik in vzrok pri najhujših prometnih nesrečah na slovenskih cestah. V luči izboljšanja prometne varnosti je zato pomembno, da mladostnike že zgodaj soočimo s to problematiko, saj bodo slej ko prej v prometu tudi sami udeleženi kot vozniki. Strip v prvi vrsti sporoča mladim, da imajo omejitve hitrosti svoj namen ter da ni nič narobe, če voznika opozarjaš, da vozi prehitro ali zavrneš vožnjo s prijateljem, ki preveč tvega. Na pozitiven način jim tudi pokaže, da je nošenje kolesarske čelade lahko odločilno že pri manjšem padcu in da frizura ni izgovor, da čelade ne nosijo. Naslavlja tudi problematiko uporabe mobilnih telefonov in slušalk v prometu, ki je med mladimi vse bolj razširjena, in jih osvešča, da le-ti močno zmanjšajo pozornost ter povečujejo tveganje za nastanek prometnih nesreč. Mlade spodbuja tudi k ničelni toleranci do alkohola in drog ter k vnaprejšnjemu načrtovanju varnega odhoda z zabave domov.

Delavnica s sedmošolci na OŠ Maksa Pečarja v Ljubljani

Agencija za varnost prometa je na OŠ Maksa Pečarja v Ljubljani s sedmošolci organizirala tudi poučno delavnico, delo po skupinah in tekmovanje v nagradnem kvizu. Dogodka se je udeležil tudi mag. Igor Velov, direktor AVP, ki je dejal, da je v tem starostnem obdobju ključno, da z dobrim zgledom in izvedbo različnih programov, kakršen je tudi projekt »Cesta je razred zase!«, vsi skupaj sodelujemo pri oblikovanju mladostnikovih vrednot in usmerjanju, ko gre za ravnanja v prometu. Prisoten je bil tudi avtor stripa, David Krančan, ki je predstavil svoje delo, like iz stripa in svoj pogled na prometno varnost. »S stripom Poljub po nesreči smo želeli mladostnike na zabaven način opozoriti na nevarnosti in tveganja v prometu in jim pokazati kaj lahko za lastno varnost naredijo sami. Upam, da bodo med prebiranjem peripetij Lučke Mrak in Miha Maha uživali in strip delili s prijatelji«, je še povedal avtor stripa.

Stripovska knjižica Poljub po nesreči je v PDF obliki dostopna TUKAJ.