Načrti šolskih poti

Učenje o prometni varnosti za najmlajše odslej tudi v Minicity-ju

04. October 2018 : Agencija za varnost prometa

Danes je v Minicityju v Ljubljani z uradno otvoritvijo zaživelo novo interaktivno igralno, namenjeno najmlašim obiskovalcem. Gre za  interaktivno motorično-didaktično igralo za učenje otrok o varnosti v prometu, ki je nastalo v sodelovanju štirih partnerjev: Agencije za varnost prometa, AMZS, Zavarovalnico Generali in podjetjem Toys4u – Didaktične igrače. V sklopu otvoritvenega dogoda je bila praktično prikazana tudi funkcija igrala, ki jo je lahko preizkusilo več kot 200 otrok iz vrtcev in šol.

Dragana Trivundža Tomanić iz AVP je ob predstavitvi novega interaktivnega motorično-didaktičnega igrala za učenje otrok o varnosti v prometu povedala: »Prometna vzgoja se začne že zgodaj v družini, od rojstva naprej, in traja do konca življenja. Prometna vzgoja pokriva vse vloge, v katerih se otrok v prometu znajde, sprva kot potnik, pešec, kolesar, nato kot voznik motornega kolesa in avtomobila. Te vloge bodo otroci skozi igro spoznali tudi na interaktivnem motorično-didaktičnem prometnem igralu v Minicityju. Čeprav se pridejo v igralnico zabavat, pa je pomembno jasno sporočilo, ki ga tukaj dobijo: na cesti veljajo nedvoumna pravila in če jih kršimo, nas to lahko hitro stane celo življenja. Javna agencija za varnost prometa na področju prometne vzgoje najmlajših udeležencev v prometu izvaja programe za ozaveščanje o pripetosti v avtomobilih, večjo vidnost pešcev in varnega kolesarjenja, ki so v zadnjih desetletjih prinesli zavidljive rezultate ter zmanjšali poškodbe in žrtve prometnih nesreč med otroki.«

Predsednik uprave BTC Jože Mermal: »Varnost v prometu ni samoumevna. Izjemno pomembno je posameznikovo zavedanje o njegovi vlogi v prometu in kako lahko sam aktivno soustvarja varnejše okolje. V družbi BTC se z mnogimi ukrepi zavzemamo za krepitev prometne varnosti obiskovalcev v BTC Cityju. Veseli me, da sedaj v to shemo vključujemo tudi najmlajše generacije. Uporaba inovativnih igral za oblikovanje želenega vedenja skozi igro je zagotovo eden izmed prijaznejših načinov, kako graditi odgovoren odnos od mladih let naprej.«

»V naši zavarovalnici se že vse od začetka delovanja na slovenskem trgu trudimo učinkovito podpirati projekte, ki bogatijo naš skupni življenjski prostor ter prispevajo k večji varnosti, bolj prijaznemu življenjskemu okolju in širjenju zadovoljstva. Pomembno področje, kjer si želimo in kjer lahko dosežemo dobre rezultate, je varno ravnanje v prometu. Še posebej takrat, ko gre za najmlajše udeležence, torej za otroke, ki so na cesti in v prometu najranljivejši, hkrati pa s svojim odnosom do ravnanja in dogajanja v prometu najbolj vplivajo na navade svojih bližnjih,« je povedala predsednica uprave Generali Zavarovalnice Vanja Hrovat.

»Naše poslanstvo je varna mobilnost vseh, tudi najmlajših, ki so v cestnem prometu še posebej ranljivi, saj še ne poznajo vseh zakonitosti, ki jih ta od njih zahteva. V AMZS smo ponosni, da bomo z našim prispevkom pri zasnovi in delovanju nove interaktivne igralne enote otrokom na njim zanimiv in razumljiv način, prek igre, omogočili pridobivanje neprecenljivih izkušenj in znanja, s katerimi bodo v prometu bolj varni. Veseli nas, da jim lahko med drugim predstavimo naše delo in zaposlene, ki poskrbijo, da so vozila vedno v dobri kondiciji in da vozniki uživamo v varni in brezskrbni vožnji, na pomoč pa priskočijo tudi takrat, ko nas na poti preseneti okvara,« je poudarila direktorica AMZS mag. Lucija Sajevec.

Tudi podjetje Toys4U podpira družbenokoristne projekte in želi z novo interaktivno igralnico pomagati pri učenju prihodnjih generacij o varnem obnašanju v okolju. »Ozaveščanje in učenje otrok o prometnih situacijah in pravilih je osnova, ki smo jo vsi starši dolžni privzgajati. Učenje skozi igro daje daleč najboljše rezultate in prav to omogoča nova interaktivna igralnica: učenje obnašanja v prometu. Sami v prodajno ponudbo uvrščamo predvsem kakovostne didaktične in interaktivne igrače, pripomočke in igrala, tudi na temo varnosti v prometu. Veseli smo, da smo tudi mi kot majhno podjetje sodelovali pri za družbo tako življenjsko pomembnem projektu, ki bo nedvomno otrokom prinesel veliko pozitivnega,« pravi direktorica Anita Hozjan.

Specialni pedagog za motnje vedenja in osebnosti Marko Juhant, avtor številnih knjig o vzgoji in razvoju otrok, je novo prometno igralo ocenil kot zelo primerno, saj otroku omogoča osvajanje znanja z lastnim gibanjem: »Učenje, v katero je vključenega veliko gibanja, je veliko močnejše kot učenje, kjer se samo pasivno sedi. Verjamem, da znanja in navade, osvojene že od malih nog, predstavljajo pomembno osnovo za vse življenje. Spontane, skozi igro pridobljene izkušnje, bodo zagotovo dosegle pozitivne učinke, tako v obliki znanja s področja prometnih predpisov kot tudi pri socializaciji, strpnosti in drugih osnovnih moralnih vrednotah naših prihodnjih generacij.«

Novo pridobitev največjega slovenskega otroškega didaktično-izkustvenega centra so pozdravili tudi znani starši Oriana Girotto, Rebeka Dremelj, Aljoša Bagola, Urška Drofenik, Sabina Kogovšek, Nina Wabra Jakič in Petra Greiner, ki so navdušeni, da odslej tudi v Sloveniji obstaja prostor, kjer bodo najmlajši na edinstvenem igralu s tunelom in posebnimi učinki lahko nadgradili svoje znanje o prometni varnosti.

»Zelo nas veseli velik odziv otrok in staršev, saj je didaktične in hkrati zabavne vsebine v našem Minicityju spoznavalo že več kot 300 tisoč otrok in njihovih staršev, ob danes predstavljenih povečanih prostorih pa bodo te številke zagotovo še višje. Z novimi vsebinami se bodo otroci skozi igro naučili še več koristnih znanj in spretnosti, predvsem pa razvijali svoje kompetence in medčloveške odnose ter spoštovanje,« je napovedala direktorica razvoja poslovanja in solastnica Minicityja Jasna Žaler Culiberg.

Danes je Minicity na velikem otvoritvenem dogodku z bogatim in brezplačnim programom, ki poteka ves dan, vrata na široko odprl tudi 200 otrokom iz socialno ogroženih družin, vrtcem in šolam, ki lahko obiščejo več kot 40 igralnih enot v malem mestu, se zabavajo v kreativnem parku z ustvarjalnimi delavnicami na temo prometa, preizkusijo športne aktivnosti, njihovi starši pa prisluhnejo predavanjem o varni mobilnosti otrok.

Popoldne, ob 18. uri, pa s partnerji pripravljajo še veliki brezplačni koncert pod pokroviteljstvom BTC Cityja. Koncert bo potekal neposredno pred Minicityjem v Dvorani A, vhod A1, ob novem vhodu v Minicity, skozi trgovino Toys4U, obiskovalce pa bodo zabavali  Rok Terkaj – Trkaj, Nipke in Ribič Pepe z RTV Slovenija, ki bo tudi predstavila novo sezono oddaj Otroškega in mladinskega programa, nova trgovina z didaktičnimi igračami Toys4U – Didaktične igrače pa bo na otroški modni reviji predstavila novo znamko otroških oblačil Coccodrillo.Brezplačno vstopnico za obisk dogodka lahko prevzamete na spletni strani www.minicity.si. Z otroki bodo na ta dan rajali tudi številni znani Slovenci, med njimi Jasna Kuljaj, Špela Močnik in Lea Sirk, skupaj s podporniki Minicityja in prometne varnosti Jerco Zajc Šušteršič, Nino Gajič, Danajo Obak, Anjo Oman, Ano Klašnja in Nuško Drašček.