Načrti šolskih poti

V projekt Pasavček letos vključenih več kot 16.000 otrok

26. June 2018 : Marjeta Benčina, Agencija za varnost prometa

Agencija za varnost prometa je ob koncu šolskega leta uspešno zaključila projekt Pasavček, ki ga že 12. leto zapored izvaja na osnovnih šolah in vrtcih. Njegov namen je spodbujanje k uporabi varnostnih pasov ter pravilni uporabi otroških varnostnih sedežev. Spodbudno je, da se število sodelujočih iz leta v leto povečuje, v projekt je bilo letos vključenih že 823 skupin iz več kot 225 ustanov, od tega 504 vrtčevskih skupin in 319 osnovnošolskih razredov, skupaj več kot 16.000 otrok.

Vrtci in šole so tekom šolskega leta aktivno sodelovali pri izvajanju projekta Pasavček, na način, da so učitelji in vzgojitelji v svoje delo vključevali različne vsebine in aktivnosti s področja prometne varnosti. V pomoč pri izvajanju projektnega dela so prejeli gradiva za lažje izvajanje prometnih vsebin, skupine pa so si lahko izposodile tudi demo sedeže, ki so od marca do maja letos potovali med 29 različnimi vrtci in šolami. Izvajale so se tudi lutkovne predstave »Pasavček v prometu«.

Ob zaključku projekta je vsaka sodelujoča skupina poslala zaključno poročilo z opisom aktivnosti v projektu. Sodelujoči otroci, učitelji in vzgojitelji so prejeli simbolične nagrade in potrdila za sodelovanje, skupine z najboljšimi poročili pa so bile dodatno nagrajene z lutkovno predstavo.

Vsako leto v projektu Pasavček sodeluje več skupin, kar pomembno pripomore k večji ozaveščenosti glede varnosti med najmlajšimi udeleženci v prometu, pa tudi njihovimi prijatelji, starši in drugimi družinskimi člani. Pri tem še kako velja rek »Kar se Janezek nauči, to Janez zna«. Zato Pasavček tudi med poletnimi meseci opozarja: »Red je vedno pas pripet!« in opominja, da nesreča tudi med počitnicami ne počiva, zato naj pravilna uporaba otroških varnostnih sedežev in varnostnih pasov v prometu ostane stalnica tudi med poletnimi meseci.

Kaj pa so se v projektu naučili najmlajši?

»V avtu smo vedno vsi pripeti. To pa zato, da smo varni, da se ne poškodujemo. Jaz vedno sedim v sedežu, pripasan. Ko bom pa bolj velik, bom pa imel jahača. Atiju, pa mamici večkrat povem, da je red vedno pas pripet, pa deklamacijo tudi povem.«

Vrtci občine Žalec. 5 let

»Izvedel sem, da sem bil z mamico in očijem v prekršku. Mislila sta, da sem dovolj star in velik, da lahko sedim brez otroškega sedeža ali jahača.«

OŠ Dobrova, 7 let

»V avtu se pripnemo, da me ne vrže preko sedežev.«

Vrtec Šentjur, 5 let