Načrti šolskih poti

Uporaba piškotkov

Javna agencija, kot upravljavec portala Načrti šolskih poti, uporablja za vzdrževanje uporabniške seje in varne avtentifikacije uporabnika lastne sejne piškotke po trenutno veljavni slovenski zakonodaji (ZEKom-1).

Podatki o obiskanosti strežnika in piškotki


Strežnik solskepoti.avp-rs.si vsakemu obiskovalcu avtomatično dodeli anonimno enolično kodo. Vaš program, s katerim obiskujete svetovni splet, jo shrani in jo pošlje nazaj našemu strežniku ob vsakem ponovnem obisku katere od strani na našem strežniku. Tehnologija takega prenosa podatkov med strežnikom in uporabnikom se imenuje "piškotki" ("cookies"). Naš strežnik ob vsakem prikazu strani poleg enolične kode zabeleži točen čas, naslov zahtevane strani, naslov predhodne strani, kode oglasov, prikazanih na strani, vrsto programa, ki ga uporablja obiskovalec, ter IP številko, s katere je prišel zahtevek za prikaz strani. Zbrani podatki se zbirajo in hranijo za namene, opisane pri vprašanju "Čemu uporabljamo piškotke", za ves čas delovanja tega spletišča.

Naš strežnik za vsa registrirana uporabniška imena hrani podatke, vpisane ob registraciji (uporabniško ime, geslo, naslov elektronske pošte), ter nastavitve za tisto uporabniško ime. Ti podatki so shranjeni za nedoločen čas. Shranjeni podatki se ne navezujejo na določeno fizično ali pravno osebo, temveč zgolj na enolično kodo in uporabniško ime, če je to bilo uporabljeno, in tehnično ni mogoče identificirati fizične osebe, ki v nekem trenutku dejansko obiskuje spletno mesto. Družba shranjenih podatkov ne posreduje tretjim osebam v obliki, iz katere bi bili razvidni obiski in podatki (email) posameznih uporabnikov, temveč kvečjemu v seštevku - denimo kot skupno število prikazov in klikov oglasov, ki ga lahko izvejo oglaševalci, ali kot skupne številke o obiskanosti strežnika, ki so lahko dane v javno rabo.

Čemu uporabljamo piškotke?


Piškotke uporabljamo z namenom spremljanja pogostosti in načina uporabe našega strežnika. To pomeni, da redno analiziramo obiskanost posameznih strani na našem strežniku, vzorce in frekvence prehodov iz ene v drugo, da bi ugotovili, kolikšno je zanimanje obiskovalcev za določeno vsebino. To uporabljamo kot vodilo pri nadaljnjem razvoju vsebine strani ter njeno prilagajanje željam uporabnikov. Pri tem ne spremljamo ravnanja posameznega uporabnika, temveč skupne številke celotne množice uporabnikov. Možnost vpogleda v gibanje posameznega uporabnika (ne osebe, ker te ne poznamo, temveč posamezne kode, povezane s prejetim piškotkom) znotraj našega strežnika uporabljamo izjemoma v redkih situacijah, ko zaide uporabnik v težave - denimo pri težavah z dostopnostjo določene vsebine, pri sporočilih o domnevnih napakah itd. - ali ob zelo redkem sumu napada ali poskusa vdora v naš strežnik.

Česa piškotki ne počnejo


Piškotki, ki vam jih pošlje in od vas prejema naš strežnik:

  • ne prenašajo podatkov z vašega računalnika nobenemu drugemu strežniku razen nazaj pošiljatelju;
  • ne prenašajo našemu strežniku nobenih podatkov, razen tistih, ki jih je strežnik sam poslal uporabniku in se ob vsakem obisku vrne (enolične kode);
  • ne vsebujejo vašega osebnega imena, naslova, ...;
  • ne morejo okužiti vašega računalnika z virusom ali ga kako drugače poškodovati;
  • ne omogočajo družbi, da bi izvedela, kaj razen obiskovanja našega strežnika sicer počnete na internetu ali izven njega;
  • ne omogočajo, da bi izvedeli vaše osebne podatke, če nam jih niste sporočili že sami.
Predstavniki občinskih Svetov za preventivo in vzgojo otrok v cestnem prometu (SPV CP) ali zaposleni v občinski upravi dobijo pregled nad stanjem načrtov šolskih poti v njihovi občini. Prav tako preko portala obveščajo uporabnike o izrednih razmerah na šolskih poteh, spremembah v šolskih prevozih in objavijo primere dobre prakse izboljšanja varnosti na šolskih poteh v njihovi občini.

Izbris podatkov


Če menite, da naš strežnik na podlagi podatkov, ki ste jih vnesli sami, hrani vaše podatke, za katere tega ne želite, lahko kadarkoli zahtevate, da se ti podatki izbrišejo. Izbris bo opravljen takoj, ko bo jasno, da ste resnično prav vi oseba, za katero zahtevate izbris podatkov. Izbris podatkov lahko pomeni, da vaše morebitno naročilo oziroma prijava ne bosta upoštevana.

Katere piškotke vsebuje spletno mesto?


Ime piškotka Namen Čas piškotka Podjetje
PHPSESSID Osnovno delovanje spletnih strani na koncu seje avp-rs.si
sellang Parameter za vodenje statistik ogleda strani na koncu seje avp-rs.si
__utma Parameter za vodenje statistik ogleda strani 2 leti avp-rs.si
__utmb Parameter za vodenje statistik ogleda strani 30 minut avp-rs.si
__utmc Parameter za vodenje statistik ogleda strani na koncu seje avp-rs.si
__utmz Parameter za vodenje statistik ogleda strani 6 mesecev avp-rs.si


Nadzor piškotkov


Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo. Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljavec piškotkov


Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa Kotnikova ulica 19a 1000 Ljubljana